Crescendo rouwt – overlijden Geert Smit

Crescendo rouwt – overlijden Geert Smit

In memoriam Geert Smit (1942-2019)

De opa van de drumfanfare

“De laatste noot is geblazen”, stond mooi symbolisch bovenaan de rouwkaart van Geert Smit. Het geeft wel aan hoe belangrijk muziek en dan met name de drumfanfare van muziekvereniging Crescendo van hem was. ‘Opa’, noemden ze hem allemaal daar. Hij zou er bijna tot het einde van zijn leven actief blijven.

Geert maakte de omwenteling bij Crescendo nog mee, in de jaren ’80. Toen splitste de fanfare zich op en werden het Symfonisch Blaasorkest en de drumfanfare aparte geledingen. Geerts hart lag bij de drumfanfare, z’n leven lang. Bij de vereniging speelde Geert verschillende instrumenten: van de euphonium tot klarinet, van ventieltrombone tot sousafoon. De meeste mensen kennen hem natuurlijk met de grote witte ‘sous’ om z’n nek, de zware bastonen blazend om de andere instrumenten te ondersteunen.

Ruim dertig jaar zou hij lid zijn van Crescendo. Bij de drumfanfare stond hij altijd voor iedereen klaar, vertellen leden en oud-leden. Een liefdevol persoon, wordt hij genoemd, en een man van gezelligheid. Na de repetitie van de drumfanfare bleef hij, voordat hij naar Ouderkerk verhuisde, altijd hangen voor een drankje. Vroeger voor z’n portje, later voor een rood wijntje. Dan genoot hij van de gezelligheid met de andere leden.

Geert zette zich ook in voor de vereniging. Hij zat een aantal jaren in het bestuur en hielp ook bij de drumfanfare graag een handje. De laatste jaren, toen het spelen moeilijker ging, boog hij zich over het archief met muziekstukken. Hij sorteerde alle partijen en bracht het archief op orde, om toch nog wat voor zijn mooie cluppie te kunnen betekenen.

Vooral de combinatie van spelen en lopen werd Geert op gegeven moment te zwaar. Daarom ging hij op het laatst nog meespelen met het jeugd- en opleidingsorkest, waar ook zijn kleindochter Jennifer in speelde. Dat zij ook trompet ging spelen en bij de drumfanfare kwam, was één van zijn mooiste wensen. Het gebeurde, en Jennifer genoot ervan om samen met haar opa in de drumfanfare te spelen.

Voor de laatste taptoe besloot Geert dat hij echt niet meer mee kon doen. Hij vroeg Sjoerd het aan de drumfanfare te vertellen, zo moeilijk vond hij dat. Het zegt iets over de grote passie en liefde die Geert voor Crescendo en zijn drumfanfare had. De vereniging zal hem nooit vergeten. ‘Opa’ heeft zijn laatste noot geblazen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.