Dirigent Carlo Balemans neemt afscheid

Dirigent Carlo Balemans neemt afscheid

Carlo Balemans heeft op 4 juli 2021 afscheid genomen van Crescendo. Jarenlang was Carlo Balemans het gezicht van ons Symfonisch Blaasorkest en bracht hen, en u als publiek, in hogere muzikale sferen. Ter ere van zijn afscheid en jarenlange dienst bij Crescendo werd voor hem een muzikale (Coronaproof) fietstocht georganiseerd en is hij benoemd tot erelid van de vereniging.

Ode aan vertrekkend dirigent Carlo Balemans: van stamppot tot soundtrip

Eigenlijk hadden we vanavond na al die jaren groots afscheid willen nemen. Met een mooi buitenconcert, een creatief en veelzijdig programma, op een met publiek volgestroomd Krimpens winkelcentrum. Het mocht helaas niet zo zijn: de coronacrisis gooide roet wat een mooi laatste muzikaal jaar onder leiding van onze Carlo had moeten worden. Gelukkig is de lockdown wel voorbij en zijn we toch nog in staat een gezellig klein afscheid te organiseren.

Het afscheid komt na een dirigentschap van ruim negen jaar. Natuurlijk niets in vergelijking met zijn periode in Hattem, maar toch een hele lange tijd. In 2012 raakte Crescendo in de zoektocht naar een opvolger van Frank Adams min of meer per toeval met Carlo in gesprek. Hij had het SBO horen spelen op het eindexamen van Harry Tazelaar en was direct “zeer enthousiast”, is te lezen in een mail van de SBO-commissie uit 2012. Andersom gold hetzelfde, want in dezelfde mail werd Carlo omschreven als “een inspirerende persoonlijkheid met een duidelijke visie”.

In het begin was het voor het orkest natuurlijk wel even wennen. Wie is toch die man die met bijzondere, felgekleurde broeken, gele schoenen, slippers of blote voeten repetities komt en steeds maar ‘1 en 3’ en ‘1 en 3’ blijft herhalen? Carlo moest natuurlijk op zijn beurt ook wennen aan ons. In een interview in de Crescendo Post zei hij na een paar maanden dat hij het SBO al “een stuk vrijer van klank” vond, maar ook: “Het orkest moet nog beter getraind worden in naar elkaar luisteren.” We zijn natuurlijk erg benieuwd of hij negen jaar later vindt dat dit een beetje is gelukt.

Carlo liet het SBO in al die jaren veel experimenteren en buiten de gebaande paden treden. Een standaard concert met een koraal, wat klassieke werken en een leuke toegift was niks voor hem. Het is Carlo’s kwaliteit om altijd op te zoek te zijn naar iets vernieuwends, iets creatiefs. Het gaat bij Carlo niet zozeer om de juiste noten, maar om de speelmanier. Het gevoel en de beleving van de muziek staan centraal. Niet op concours om zo precies mogelijk te spelen en veel punten te halen, maar zelf creatieve projecten verzinnen die de orkestleden én het publiek uitdagen. Carlo liet het SBO de gekste dingen, van soundtrippen in de Laurenskerk tot muziek maken met bierflesjes.

Carlo was niet alleen een leuke dirigent, maar ook een gangmaker. Niet alleen op muzikaal vlak stond hij vooraan. Sommige orkestleden waren wat verwonderd toen hij besloot het middagprogramma van het repetitieweekend te skippen om voor het hele orkest stamppot te maken. Het smaakte goed, Carlo zou later ook nog koken voor het publiek tijdens een speciaal orkest met diner. Hij wil het mensen altijd naar de zin maken en is oprecht in anderen geïnteresseerd. Met Carlo kon je eindeloos praten over het leven, zijn stad Rotterdam, muziekfilmpjes of YouTube of concerten in De Doelen.

De coronacrisis zette de wereld op z’n kop, maar Carlo’s creativiteit werd er niet minder om. Integendeel, hij bleef zich onverminderd inzetten voor digitale projecten, om het SBO aan de gang te houden. Het verbaast niet dat hij in de lockdown bedacht dat hij zou beginnen aan het volgende grote avontuur in zijn leven: Colombia. Hij vertrekt later vanavond nog, met alleen een koffertje. Met genoeg werk dat hij online kan doen, wat hem Colombia verder brengt ziet hij wel. Typisch Carlo. Het leidt geen twijfel dat hem ook daar bijzondere muzikale projecten wachten. Gelukkig kunnen we online zijn vlogs blijven volgen om op de hoogte te blijven. Ons rest niets anders dan Carlo te bedanken voor alle mooie herinneringen aan negen geweldige jaren. Het SBO moet nu verder zonder dit muzikaal genie. Zoveel creativiteit en spelplezier krijgen we niet snel meer terug.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.