Nieuws

Sinterklaasactie ten bate van uniformen voor DFF

Geniet u ook zo van muziek op straat?
Wij, als Muziekvereniging Crescendo, kunnen uw steun goed gebruiken!

Jaarlijks organiseert Muziekvereniging Crescendo de SINTERKLAASACTIE waar geld mee wordt
opgehaald voor onder andere instrumentarium en het geven van spetterende concerten en optredens.
Dit jaar staat de opbrengst van de actie totaal in het teken van nieuwe uniformen voor de drumfanfare.
De drumfanfare is een belangrijk onderdeel in de gemeente Krimpenerwaard en is bij veel bijzondere
en leuke gebeurtenissen niet weg te denken.

Dit jaar bieden wij met de sinterklaasactie drie mogelijkheden aan waarvan een deel van de opbrengst
netto ten goede komt voor de vereniging.
Met iedere bestelling aan de sinterklaasactie draagt u bij aan de 20.000 euro die wij nodig hebben voor
de aanschaf van de nieuwe uniformen!

Helpt u ons op weg naar de nieuwe uniformen? Geef dan snel uw bestelling door via speculaasactie@crescendokrimpen.nl !
Speculaaspop               Gevuld speculaastaartje                   Roomboter banketstaaf
500 gram                       350 gram                                            250 gram
€5,00 per stuk              €3,50 per stuk                                   €2,50 per stuk

Bij een afname van meer dan 100 stuks maakt u kans op EEN GRATIS OPTREDEN* van de drumfanfare
van muziekvereniging Crescendo!

*Datum in overleg met de leden van de drumfanfare van muziekvereniging Crescendo

Dirigent Carlo Balemans neemt afscheid

Carlo Balemans heeft op 4 juli 2021 afscheid genomen van Crescendo. Jarenlang was Carlo Balemans het gezicht van ons Symfonisch Blaasorkest en bracht hen, en u als publiek, in hogere muzikale sferen. Ter ere van zijn afscheid en jarenlange dienst bij Crescendo werd voor hem een muzikale (Coronaproof) fietstocht georganiseerd en is hij benoemd tot erelid van de vereniging.

Ode aan vertrekkend dirigent Carlo Balemans: van stamppot tot soundtrip

Eigenlijk hadden we vanavond na al die jaren groots afscheid willen nemen. Met een mooi buitenconcert, een creatief en veelzijdig programma, op een met publiek volgestroomd Krimpens winkelcentrum. Het mocht helaas niet zo zijn: de coronacrisis gooide roet wat een mooi laatste muzikaal jaar onder leiding van onze Carlo had moeten worden. Gelukkig is de lockdown wel voorbij en zijn we toch nog in staat een gezellig klein afscheid te organiseren.

Het afscheid komt na een dirigentschap van ruim negen jaar. Natuurlijk niets in vergelijking met zijn periode in Hattem, maar toch een hele lange tijd. In 2012 raakte Crescendo in de zoektocht naar een opvolger van Frank Adams min of meer per toeval met Carlo in gesprek. Hij had het SBO horen spelen op het eindexamen van Harry Tazelaar en was direct “zeer enthousiast”, is te lezen in een mail van de SBO-commissie uit 2012. Andersom gold hetzelfde, want in dezelfde mail werd Carlo omschreven als “een inspirerende persoonlijkheid met een duidelijke visie”.

In het begin was het voor het orkest natuurlijk wel even wennen. Wie is toch die man die met bijzondere, felgekleurde broeken, gele schoenen, slippers of blote voeten repetities komt en steeds maar ‘1 en 3’ en ‘1 en 3’ blijft herhalen? Carlo moest natuurlijk op zijn beurt ook wennen aan ons. In een interview in de Crescendo Post zei hij na een paar maanden dat hij het SBO al “een stuk vrijer van klank” vond, maar ook: “Het orkest moet nog beter getraind worden in naar elkaar luisteren.” We zijn natuurlijk erg benieuwd of hij negen jaar later vindt dat dit een beetje is gelukt.

Carlo liet het SBO in al die jaren veel experimenteren en buiten de gebaande paden treden. Een standaard concert met een koraal, wat klassieke werken en een leuke toegift was niks voor hem. Het is Carlo’s kwaliteit om altijd op te zoek te zijn naar iets vernieuwends, iets creatiefs. Het gaat bij Carlo niet zozeer om de juiste noten, maar om de speelmanier. Het gevoel en de beleving van de muziek staan centraal. Niet op concours om zo precies mogelijk te spelen en veel punten te halen, maar zelf creatieve projecten verzinnen die de orkestleden én het publiek uitdagen. Carlo liet het SBO de gekste dingen, van soundtrippen in de Laurenskerk tot muziek maken met bierflesjes.

Carlo was niet alleen een leuke dirigent, maar ook een gangmaker. Niet alleen op muzikaal vlak stond hij vooraan. Sommige orkestleden waren wat verwonderd toen hij besloot het middagprogramma van het repetitieweekend te skippen om voor het hele orkest stamppot te maken. Het smaakte goed, Carlo zou later ook nog koken voor het publiek tijdens een speciaal orkest met diner. Hij wil het mensen altijd naar de zin maken en is oprecht in anderen geïnteresseerd. Met Carlo kon je eindeloos praten over het leven, zijn stad Rotterdam, muziekfilmpjes of YouTube of concerten in De Doelen.

De coronacrisis zette de wereld op z’n kop, maar Carlo’s creativiteit werd er niet minder om. Integendeel, hij bleef zich onverminderd inzetten voor digitale projecten, om het SBO aan de gang te houden. Het verbaast niet dat hij in de lockdown bedacht dat hij zou beginnen aan het volgende grote avontuur in zijn leven: Colombia. Hij vertrekt later vanavond nog, met alleen een koffertje. Met genoeg werk dat hij online kan doen, wat hem Colombia verder brengt ziet hij wel. Typisch Carlo. Het leidt geen twijfel dat hem ook daar bijzondere muzikale projecten wachten. Gelukkig kunnen we online zijn vlogs blijven volgen om op de hoogte te blijven. Ons rest niets anders dan Carlo te bedanken voor alle mooie herinneringen aan negen geweldige jaren. Het SBO moet nu verder zonder dit muzikaal genie. Zoveel creativiteit en spelplezier krijgen we niet snel meer terug.

 

Marc Brugghe neemt afscheid als Tamboer-Maitre

Het seizoen 2020-2021 was voor Marc Brugghe het laatste seizoen als tamboer-maitre van de drumfanfare. Het was al enige tijd bekend dat Marc zou stoppen als tamboer-maitre, maar op 14 juli 2021 heeft Marc een waardig afscheid gekregen met onder andere een persoonlijk optreden van muzikale vrienden uit Ter Aar en de benoeming tot lid van verdienste.

Overigens blijft u Marc nog steeds zien, hij blijft namelijk wel lid bij de vereniging en zal zich laten horen op de sousafoon bij de drumfanfare.

Van voorste, naar achterste rij. 

Begonnen als tamboer bij de jeugd drumfanfare in bemachtigde Marc een plek in de fanfare als tamboer na het behalen van zijn A diploma.  Al snel liep hij in de voorste rij en dat smaakte naar meer.

Marc is lid van de vereniging sinds 1 januari 2002, heeft in 2015 zijn 12,5 jaar jubileum behaald. Na het stoppen van Tamboer Maître Carl de Heus was het in februari 2013 officieel: Marc behaalde de Tamboer Maître cursus en is de nieuwe Tamboer Maître van de drumfanfare.

In totaal heeft Marc als Tamboer Maitre ongeveer 116 keer voorop gelopen en heeft hij zich bewezen als een gedegen leider bij ongeveer 25 Taptoes. Sterke punten zijn het dirigeren en zijn positieve uitstraling! Ook Marc: bijna te laat of net op tijd voor een optreden. Die ene keer in Pijnacker staat bij de meesten nog helder op het netvlies. Toen hij even later in Pijnacker ook de beker kapot liet vallen was de cirkel wel rond. Gelukkig maakt hij in dit soort situaties het altijd goed met een rondje bier/fris. Dat was en is nog altijd zeer welkom!

Toch heeft Marc altijd al meer ambities gehad dan alleen tamboer en Tamboer Maître. Zo heeft Marc zijn muzikale carrière een boost weten te geven door, weliswaar kort, trombone te spelen. Ook zet hij zich al jaren in voor de drumfanfare middels zijn positie in de commissie van deze geleding en heeft hij een aantal jaar het penningmeesterschap van de drumfanfare onder zijn hoede genomen.

Een veel bevlogen ondernemende man dus. Met niet alleen ambities in muziek maar ook in de sport als scheidsrechter bij volleybal. Dit laatste deed hem de laatste tijd twijfelen om te zelfs te stoppen bij de vereniging. Hij koos gelukkig om lid te blijven en zelfs zijn muzikale kunsten te vergroten op een van de meest visueel aanwezige instrumenten in een korps: de sousafoon. Inmiddels al een aantal lessen onder leiding van Vincent verder is Marc goed op weg om zijn voorgangers op te volgen. Daar zijn we je erg dankbaar voor en bewonderen je houding in deze. Marc, het moet toch een hele stap voor je zijn om je van de eerste rij naar de laatste rij naar verplaatsen. Maar, van horen zeggen vind je het zo erg nog niet.

Dit zegt iets over Marc. Hij heeft hart voor de vereniging, maar is ook een doorzetter, gedisciplineerd en kan organiseren. Verder heeft Marc een prachtige vorm van humor en weet hij mensen met elkaar te verbinden, bijvoorbeeld met de bingo tijdens de lockdown.

Beste Marc, je blijft lid, maar de stok van Tamboer Maître geef je door. Enorm bedankt voor je steun, kracht en inspiratie die je in die rol hebt laten zien. Het bestuur heeft unaniem doen besluiten om jou, Marc Brugghe, te benoemen als lid van verdienste van Muziekvereniging Crescendo!

In memoriam – Lies Verschuur

Eind juli 2021 is erelid Lies Verschuur overleden.
Lies was samen met Ada van de Vrie de drijvende en inspirerende kracht bij de oprichting van de muziekschool van Crescendo. Samen met Ada heeft ze de basis gelegd voor het muziekonderwijs in Krimpen aan de Lek zoals het nu is en heeft ze aan veel leden AMW-les gegeven. Daarnaast was Lies een trouw bezoeker van alle concerten van Crescendo en haar aanwezigheid op de eerste rij zal zeker gemist worden.
Op maandag 2 augustus 2021 is Lies in het bijzijn van een aantal afgevaardigde van Crescendo herdacht.
We zullen ‘Juf Lies’ ontzettend missen.

Back Online

Wellicht heeft u het gemerkt, tijdens de Corona lockdown zijn we een stuk minder actief geweest op onze website. Helaas hebben we ons maar minimaal tot helemaal niet kunnen presenteren als verenging. We zien dat liever anders en gelukkig zijn we de komende periode rooskleuriger in.

We vinden het fijn om u te kunnen vertellen dat we sinds het nieuwe muzikale seizoen terug online zijn en we er weer alles aan zullen doen u zo goed mogelijk te informeren over de ontwikkelingen en concerten van onze vereniging.

We zullen de website weer up to date houden en beter nog: we maken weer plannen voor fijne concerten.

We zijn weer online en hopelijk tot snel!

Speculaaspoppenactie 2020

Muziekvereniging Crescendo uit Krimpen aan de Lek verkoopt ook dit jaar weer speculaaspoppen ten bate van de vereniging. Koopt u ook dit jaar een heerlijke speculaaspop bij ons?

Buiten wordt het vroeg donker, het weer wordt kouder en natter. U begrijpt dat deze verandering te maken heeft met de nadering van de winter, maar ook de nadering van Sinterklaas. En dat vraagt natuurlijk om pepernoten, snoepgoed en een mooie grote speculaaspop!

Muziekvereniging Crescendo verkoopt wederom dit jaar speculaaspoppen ten bate van de vereniging. Nomaliter kwamen wij graag bij u aan de deur om een pop te overhandigen, maar Covid-19 maakt het voor de vereniging niet mogelijk om de pop bij u aan de deur te verkopen.

Toch willen we het mogelijk maken dat ook u een heerlijke speculaaspop kan bemachtigen. U kunt gemakkelijk de QR-code scannen en uw bestelling online afronden. De Speculaaspop wordt in week 47 en 48 bij u thuis afgeleverd.

Lukt dat niet? Gebruik de link: https://app.speculaaspop.nl/vereniging/muziekvereniging-crescendo-krimpen-aan-de-lek Nu al trek? Wacht niet langer en contacteer ons via www.crescendkrimpen.nl en stuur een berichtje.

Crescendo online – deel 2

Vorige week speelden we een stuk uit de musical Soldaat van Oranje – Morgen is vandaag. Deze week speelden we een ander stuk uit de musical: De koning duldt geen Nee. Luister mee:

💙 Crescendo vanuit huis 🏡 🎧 Deel 2 To be continued 👍🏻

Geplaatst door Muziekvereniging Crescendo Krimpen aan de Lek op Maandag 11 mei 2020

Crescendo online

Voorlopig is het voor de vereniging nog niet mogelijk om samen te repeteren. Crescendo volgt ter nauwe voet de richtlijnen die het KNMO voorschrijft en daarmee zullen we voorlopig niet bij elkaar kunnen komen. Moeten we nu gaan afwachten? Lui onderuit zitten en maar zien wat er gaat gebeuren? Nee, uit initiatief van dirigent Carlo Balemans (dirigent SBO) en met medewerking van Vincent Terlouw (dirigent DFF) en Leonthine Verburgh (dirigente JOO) is Crescendo reeds gestart met een online versie van haarzelf met een geweldig resultaat.

Thuis spelen de leden van Crescendo Krimpen korte stukken muziek in en nemen zij dit op. De editing verloopt vervolgens via een geavanceerd programma welke Carlo in handen heeft. Het resultaat mag er zeker zijn! Een korte video waarin alle leden die deelnemen te zien en te horen zijn. Op deze manier kan iedereen toch blijven genieten van het spelen en luisteren naar onze muziek.

Het streven is om iedere week een video op te nemen. Like onze Facebook pagina of bekijk onze website. We zetten  de nieuwe videos wekelijks online. Bekijk onze eerste video hieronder!

💙 Iedereen fijne bevrijdingsdag, vier 75 jaar vrijheid 🎵Crescendo 🇳🇱 vanuit huis orkest 🏡To be continued…

Geplaatst door Muziekvereniging Crescendo Krimpen aan de Lek op Dinsdag 5 mei 2020

Crescendo maakt zich op voor een groots verenigingsconcert

Op zaterdag 1 februari 2020 organiseert Muziekvereniging Crescendo uit Krimpen aan de Lek een waanzinnig concert dat geheel in een ander jasje wordt gestoken dan gebruikelijk. Het concert staat in het teken van het 120 jaar bestaan van de vereniging. Na de oprichting op 1 januari 1900 viert Crescendo sinds 1 januari 2020 het gehele jaar haar 120 jarig bestaan. Deze lustrumviering gaat gepaard met een aantal uitbundige of bijzondere concerten, zoals deze op 1 februari.

Het concert wordt dit keer niet in haar gebruikelijke vorm gegeven, maar staat in het teken van de visie van de vereniging: SBO+DFF+JOO=CRESCENDO! De vereniging vindt het belangrijk om haar visie zichtbaar uit te spreken en brengt daarom alle leden van haar verschillende divisies bij elkaar tot een groot orkest. Daarnaast vormen verschillende instrumentgroepen ensembles en presenteren zij zich tijdens het concert met passende muziekstukken. Ter gelegenheid van het lustrumviering mogen ook oud-leden deelnemen aan het concert.Het concert wordt gegeven op zaterdag 1 februari 2020 om 20:00 uur in Sporthal De Walvis in Krimpen aan de Lek. De zaal is vanaf 19:30 uur toegankelijk en de toegang is gratis.

Crescendo rouwt – overlijden Geert Smit

In memoriam Geert Smit (1942-2019)

De opa van de drumfanfare

“De laatste noot is geblazen”, stond mooi symbolisch bovenaan de rouwkaart van Geert Smit. Het geeft wel aan hoe belangrijk muziek en dan met name de drumfanfare van muziekvereniging Crescendo van hem was. ‘Opa’, noemden ze hem allemaal daar. Hij zou er bijna tot het einde van zijn leven actief blijven.

Geert maakte de omwenteling bij Crescendo nog mee, in de jaren ’80. Toen splitste de fanfare zich op en werden het Symfonisch Blaasorkest en de drumfanfare aparte geledingen. Geerts hart lag bij de drumfanfare, z’n leven lang. Bij de vereniging speelde Geert verschillende instrumenten: van de euphonium tot klarinet, van ventieltrombone tot sousafoon. De meeste mensen kennen hem natuurlijk met de grote witte ‘sous’ om z’n nek, de zware bastonen blazend om de andere instrumenten te ondersteunen.

Ruim dertig jaar zou hij lid zijn van Crescendo. Bij de drumfanfare stond hij altijd voor iedereen klaar, vertellen leden en oud-leden. Een liefdevol persoon, wordt hij genoemd, en een man van gezelligheid. Na de repetitie van de drumfanfare bleef hij, voordat hij naar Ouderkerk verhuisde, altijd hangen voor een drankje. Vroeger voor z’n portje, later voor een rood wijntje. Dan genoot hij van de gezelligheid met de andere leden.

Geert zette zich ook in voor de vereniging. Hij zat een aantal jaren in het bestuur en hielp ook bij de drumfanfare graag een handje. De laatste jaren, toen het spelen moeilijker ging, boog hij zich over het archief met muziekstukken. Hij sorteerde alle partijen en bracht het archief op orde, om toch nog wat voor zijn mooie cluppie te kunnen betekenen.

Vooral de combinatie van spelen en lopen werd Geert op gegeven moment te zwaar. Daarom ging hij op het laatst nog meespelen met het jeugd- en opleidingsorkest, waar ook zijn kleindochter Jennifer in speelde. Dat zij ook trompet ging spelen en bij de drumfanfare kwam, was één van zijn mooiste wensen. Het gebeurde, en Jennifer genoot ervan om samen met haar opa in de drumfanfare te spelen.

Voor de laatste taptoe besloot Geert dat hij echt niet meer mee kon doen. Hij vroeg Sjoerd het aan de drumfanfare te vertellen, zo moeilijk vond hij dat. Het zegt iets over de grote passie en liefde die Geert voor Crescendo en zijn drumfanfare had. De vereniging zal hem nooit vergeten. ‘Opa’ heeft zijn laatste noot geblazen.