Nieuws

Voorjaarsconcert SBO – Lenteklassiekers

Ook zo’n zin om op een mooie muzikale manier de lente te beginnen? SBO Crescendo presenteert voor u haar jaarlijkse voorjaarsconcert met als thema: Lenteklassiekers, een muzikaal spektakel. Tijdens dit concert zullen stukken die traditioneel geschreven zijn voor harmonieorkest afgewisseld worden met, voor het publiek bekend, licht repertoire.

Koop hier uw tickets voor het avondconcert:

  • Datum: 23 Maart 2024
  • Aanvang avondconcert: 20:00 uur
  • Locatie: Theaterzaal Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek

Vier kerst samen met Symfonisch Blaasorkest (SBO) en Zandtekenaar (update)

Update 12-11: Wegens succes is het kerstconcert binnen een dag volledig uitverkocht. De organisatie van het orkest onderzoekt momenteel de mogelijkheden om een breder publiek te trekken. Bijvoorbeeld in de vorm van een additionele uitvoering, livestream of andere mogelijkheden. Volg onze website en social media. Hier volgt snel een terugkoppeling over.

Op zaterdag 23 december viert SBO Crescendo kerst met medewerking van De Zandtekenaar. Prachtige kerstmuziek en samenzang zullen elkaar afwisselen omlijst door de kunsten van De Zandtekenaar.

Symfonisch Blaasorkest met groots kerstconcert met Zandtekenaar voor iedereen in de theaterzaal van het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek.

Aanvang: 20:00 uur
Locatie: Theaterzaal Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek

Bestel hier uw tickets

DFF repeteert samen met JOO

Het JOO en de DFF hebben een gezamenlijk optreden op 28 oktober 2023 tijdens de open dag van Muziekschool Krimpen aan de Lek. Zij voeren verschillende stukken uit en spelen van blues tot Flemming. Daar gaat natuurlijk wat repetitiewerk aan vooraf. Samen versterken we elkaar en hopen we een geweldig optreden neer te zetten. Het concert begint om 11:30u in de Theaterzaal van Het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek.

Drumfanfare neemt nieuwe uniformen in ontvangst

Op 12 oktober 2023 was het na lang wachten eindelijk zo ver. Drumfanfare Crescendo neemt haar nieuwe uniformen in ontvangst. Ieder lid heeft zijn op maat gemaakt uniform gepast en alles is in orde! We laten u hier een Sneak Preview zien, want we willen nog niet alles prijsgeven ;).

We zijn klaar op onze nieuwe uniformen aan het publiek te presenteren. Dat zullen we doen op 18 november 2023 tijdens de intocht van Sinterklaas. U komt toch ook kijken?

DE ORKEST BIOSCOOP

Muzikale composities uit films uitgevoerd door het Symfonisch Blaasorkest (SBO) van Muziekvereniging Crescendo.

Op 11 November speelt het Symfonisch Blaasorkest van Crescendo onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht filmmuziek in De Orkest Bioscoop. Tijdens dit concert is de schitterende muziek te beluisteren van bekende klassieke films zoals Star Wars, James Bond, Pirates of the Carribean en Mission Impossible. Het programma is gevarieerd want ook meer recente animatiefilms (How to Train Your Dragon) en bekende films voor kinderen zullen worden uitgevoerd. Vier samen met ons deze mooie muzikale reis door de filmwereld!

Concert Informatie

De Orkest Bioscoop vindt plaats in het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek. Het concert wordt twee keer uitgevoerd. Het middagconcert is een verkort programma en is daarmee ook erg leuk voor kinderen. Filmcomposities voor kinderen (zoals Jungle Book, Frozen en nog veel meer!) zullen dan ook niet ontbreken. In het avondconcert wordt het volledige repertoire met filmhits uitgevoerd.

Aanvang middagconcert:       16:00 uur
Aanvang avondconcert:         20:00 uur

Solisten op Hobo

Anne Neven en Mirthe van der Ham zullen soleren met bekende filmklassieker van Ennio Morricone op Hobo.

Koop hier uw ticket voor het Middagconcert:

Koop hier uw tickets voor het Avondconcert:

1 juli, 20:00: Gratis Zomer Concert op het plein door het Symfonisch Blaasorkest! 

Begin je zomervakantie met een kosteloos zomeravondconcert op het plein voor Het Cultuurhuis in Krimpen aan de Lek (De Markt).

De zomervakantie kan niet beter van start gaan dan met een deze heerlijke avond. In het hart van Krimpen aan de Lek presenteert het Symfonisch Blaasorkest van muziekvereniging Crescendo een zomers en feestelijk programma. Het orkest zal muziek uit The Wizard of Oz ten gehore brengen en bij de klanken van New Sounds In Disco kunnen de heupjes los. Om de avond nog feestelijker te maken, is het orkest uitgebreid met twee zangeressen en een band. Tijdens deze avond zal Isa Hartmans (11 jaar) en Marieke Krijgsman jullie meenemen en mooie nummers samen met het orkest ter gehoren brengen.

Het orkest staat onder leiding van dirigent Michael Engelbrecht. De toegang is gratis en het belooft een prachtige en vrolijke zomeravond te worden. We hopen u op 1 juli om 20:00 uur te verwelkomen op het plein voor het cultuurhuis!

Breng uw eigen stoel mee of huur er een bij de organisatie (€1,50), waarvan de opbrengst ten goede komt aan het orkest.

Voorjaarsconcert SBO The American Journey: Laat u meenemen op een reis door Amerika! 

The American Journey: Laat u meenemen op een reis door Amerika! 

25 maart neemt het Symfonisch Blaasorkest u mee op een muzikale reis door een land vol uiterste, van drukke steden tot prachtige verlaten natuurgebieden, van het warme zuiden tot het ijzige noorden, van hoge gebergten tot vlakke kustgebieden. Kortom de Verenigde Staten van Amerika is een land dat veel te bieden heeft. Zo spelen wij voor u onder andere het mooie werk Symphony ‘X’ van de Amerikaanse componist Don Gillis, welke gaat over de stad Dallas (Texas), daarnaast kunt u ook genieten van bekende stukken als Songs of the Wizz en South Rampart Street Parade. 

Ons voorjaarsconcert zal plaats vinden in het Cultuurhuis Krimpen aan de Lek en ook dit jaar wordt het programma twee keer uitgevoerd, tijdens een kort middagconcert (16.00 uur) en in een avondvullend programma (20.00 uur). Tijdens het middagconcert nemen wij u in een uur mee op reis door Amerika. Mede daarom is dit concert uitermate geschikt voor kinderen. Tijdens het avondprogramma nemen we langer de tijd om alle facetten van Amerika aan u te laten horen. We vullen het programma van het middagconcert aan met uitdagende werken en er volgt een gezellige pauze waarin u wederom deel kunt nemen aan onze verloting. 

Om de middag of avond compleet te maken is SBO Crescendo een samenwerking aangegaan met Grand Café Siep, welke ook in het Cultuurhuis is gehuisvest. Grand Café Siep biedt u speciaal voor deze gelegenheid een volwaardig All American Buffet (exclusief drankjes) aan! Kom na het middagconcert of voor het avondconcert gezellig eten en maak er een Amerikaans feest van.  

Praktische informatie

MiddagconcertAvondconcert
Deuren open                                       15:30 Deuren open      19:30 
Aanvang concert                                16:00 Aanvang concert  20:00 
Concertkaart volwassenen 10,- Concertkaart Volwassenen  15,- 
Concertkaart Kind t/m 12jaar 5,- Concertkaart Kind t/m 12jaar  7,50 
Combinatiekaart volwassenen (Concert + All American Buffet) 32,50 Combinatiekaart volwassenen (All American Buffet + Concert)   37,50 
Combinatiekaart Kind  
(Concert + All American Buffet) 
20,- Combinatiekaart Kind  (All American Buffet + Concert) 22,50 

Tickets van het middagconcert zijn inclusief consumptiemunt te besteden voor of na het concert in de theaterzaal. Tickets van het avondconcert zijn inclusief consumptiemunt te besteden tijdens de pauze van het concert in de theaterzaal. 

All American Buffet is open vanaf 17:00 

Het buffet later los reserveren kan voor 27,50 bij Grand Café Siep. 

Koop hier uw tickets voor het Middagconcert

Koop hier uw tickets voor het Avondconcert

In memoriam – Peter de Geus

In memoriam Peter de Geus (1933-2022): Een leven vol muziek
Peter was decennia actief bij muziekvereniging Crescendo, maar zijn liefde voor muziek begon al veel eerder. Op jonge leeftijd zat hij kort op een muziekschool, maar hij leerde vooral door zelf te spelen. In het begin op de klarinet, waarmee hij als twintiger in een jazzband speelde. En later leerde hij zichzelf ook dwarsfluit en saxofoon, het instrument dat hij tientallen jaren trouw zou blijven. Zingen deed hij ook nog: Peter was actief bij de gemengde zangvereniging Krimpen, en er ook voorzitter. Met zijn tenorsaxofoon ging hij in mei 1982 naar zijn eerste repetitie bij Crescendo, toen nog een fanfare. Peter maakte de omwenteling naar het Symfonisch Blaasorkest mee in de jaren tachtig. Hij zou uiteindelijk bijna veertig jaar in het SBO spelen. Peter zou van muziek niet zijn beroep maken, maar het werd zijn grote hobby in zijn vrije tijd. Hij was geen bevoegd docent, maar ging privé lesgeven aan huis, onder meer op dwarsfluit. Oudleerling Daniëlle herinnert zich Peter als “een fijne docent, die rustig en goed kon uitleggen en echt verstand had van het instrument”. Peter zou Daniëlle enthousiasmeren voor het SBO, waar ze met hem ging spelen.

Ook op zijn familie bracht Peter zijn liefde voor muziek over. Dochter Myra zou piano gaan spelen, zoon Onno gitaar. Ze werden niet actief voor Crescendo, maar de familie groeide uit tot de grootste fans van Peter en het orkest. Bijna altijd waren ze op de concerten, en ze konden thuis meegenieten van Peters studeerkunsten. “Na het eten ging hij vaak naar boven, om wel anderhalf tot twee uur te studeren”, weet zoon Onno nog. “Hij nam het heel serieus.” Met zijn familieleden – vrouw Miep en ook dochter Myra – ging Peter veelvuldig naar De Doelen om naar zijn favoriete Rotterdams Philharmonisch Orkest te luisteren. Afgelopen jaar nog genoot hij daar op 89-jarige leeftijd nog van zijn allerlaatste Matthaüs Passion.

Bij Crescendo was Peter al die jaren van grote waarde op de tenorsax, maar hij deed meer voor de vereniging. Orkestleden – vooral die met een houten blaasinstrument – konden voor tal van kleine reparaties aan hun instrument bij Peter terecht. Door zijn achtergrond als ingenieur was Peter bijzonder handig en wist hij menig klep netjes te vervangen. Een andere belangrijke verdienste van Peter was zijn jarenlange beheer van de muziekbibliotheek. Hij ging lange tijd met Frits stukken kopiëren en gaf elke muzikant persoonlijk zijn mapje met nieuwe muziek voor het volgende concert.

Peter hield het heel lang vol bij het SBO. Zelfs als het glad was ging hij, tot zorg van de familie, op hoogbejaarde leeftijd met z’n zware koffer met tenorsax lopend op weg naar de repetities. Toen
het spelen echt niet meer ging en hij moest stoppen met zijn grote passie, deed dat pijn. Maar Peter kon dit najaar nog genieten van het jubileumconcert van het SBO, waar het door hem uitgekozen nummer American in Paris aan hem werd opgedragen. Het maakte hem enorm trots. Peter moest de laatste jaren van zijn leven langzaam afstand doen van de muziek. Maar de muziek zou hem nooit verlaten.

In memoriam – Jan Jansen

In memoriam Jan Jansen (1958-2022)

“Ons vak is best bijzonder. Je bent eigenlijk nooit klaar. Tenminste, dat gevoel kan zomaar spontaan ontstaan. Hoe groot je ervaring ook is, er valt altijd nog wel iets te leren.” Het waren typerende woorden die topklarinettist en onze oud-dirigent Jan Jansen vijf jaar geleden sprak in een interview met muziekwebsite Opus Klassiek. Het onverwachtse overlijden van Jan, zondag 30 oktober op 64-jarige leeftijd, heeft onze muziekvereniging diep geraakt. Zijn familie, Crescendo en zijn grote passie en muzikale familie, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, verliezen met Jan veels te vroeg een uitmuntende musicus, een icoon van de vereniging en vooral een geliefd en aimabel mens.

Jan groeit op in een muzikale familie en krijgt vanaf zijn zevende les van zijn vader op klarinet. Het verhaal van Jan en Crescendo begint ook op jeugdige leeftijd. Hij ontmoet zijn grote liefde Alies op de havo voor muziek en dans, Alies speelt dan al trompet bij Crescendo. Jan is al jong een zeer getalenteerde klarinettist en gaat naar het conservatorium, waar hij afstudeert met een onderscheiding. Via Alies speelt hij een keer een solostuk met Crescendo, het moment dat de wederzijdse liefde begint. Als de muziekvereniging halverwege de jaren tachtig door een moeilijke periode gaat en gesplitst wordt in een fanfare en harmonieorkest, vraagt bestuurslid Frits Vermaat Jan om dirigent te worden. Jan twijfelt niet.

Onder Jan vindt er een bijzondere ommekeer plaats. Waar Crescendo in 1985 met 24 leden op sterven na dood is, trekt de komst van Jan veel nieuwe leden naar de harmonie, ook van buiten Krimpen. “We gingen van een negatieve spiraal naar een hele positieve flow”, herinnert Frits zich nog. Na jaren van chagrijn en gedoe in de vereniging komt de goede sfeer terug. In 1986 geeft Jan zijn eerste concert met de harmonie, die in ruim een jaar tijd met vijftig leden zou groeien. Het is een keerpunt dat achteraf niet kan worden onderschat. “Jan heeft een beslissende rol gehad in het voortbestaan van onze vereniging”, zegt Frits.

Jan is meer dan dirigent, hij krijgt ook grote betrokkenheid bij de muziekschool die jonge talenten moet opleiden voor de vereniging. Binnen het orkest doet hij veel meer dan alleen het dirigeren op maandagavond. Jan dringt aan op uitbreiding van de bezetting met onder andere slagwerk, denkt actief mee over het repertoire en weet het niveau binnen een aantal jaar al sterk te doen stijgen. Uiteindelijk staat Jan bijna vijftien jaar voor het SBO, hij neemt begin 2000 afscheid. Jarenlang spelen zijn vrouw Alies (bariton), zijn zoon Bart (slagwerk) en dochter Evelien (hoorn) mee in het orkest.

Jan stuwt Crescendo omhoog omdat hij zelf tot de absolute top behoort. Hij was lange tijd hoofdvakdocent klarinet aan het conservatorium. Vanaf 1982 speelt hij klarinet en esklarinet in het Rotterdams Philharmonisch Orkest, waar hij onlangs nog zijn veertigjarig jubileum vierde. Het orkest noemde Jan in een eerbetoon “een weergaloos musicus uit duizenden, onvervangbaar en onvergetelijk, die iedereen op het podium en in de zaal inspireerde met zijn bevlogen spel”. Twee dagen voor zijn dood speelde Jan in de Doelen nog de Eroica-symfonie van Beethoven, samen met zoon Bart. “Dat neemt niemand ons af”, schreef Bart op Facebook. 

Het orkest en chefdirigent Lahav Shani prezen Jan niet alleen als musicus, maar ook als mens. Shani prees Jan als “iemand die altijd positiviteit en liefde uitstraalde”. Zo zal hij ook bij Crescendo worden herinnerd. Jan was als dirigent altijd constructief en opbouwend, nooit boos, altijd geduldig. “Jan bleef altijd respectvol, ook als je de noten zat te verzieken”, zegt Frits. “Dat was zijn sterkste punt, zijn omgang met mensen. Hij was innemend, een verbinder, en bovenal superlief.”  


 

 

Mis het niet! Promconcert Crescendo 120 jaar met Trijntje Oosterhuis

GROOTS PROMCONCERT MET TRIJNTJE OOSTERHUIS, KOOR, BAND EN ORKEST.

Het jubileumconcert van het Symfonisch Blaasorkest (SBO) vindt plaats op 26 november 2022. Muziek maken is het mooist wanneer je het actief kunt delen met veel betrokkenen en publiek. Daarom speelt het SBO tijdens dit “Groots Promconcert” niet alleen, maar wordt het orkest uitgebreid met onder andere een voltallige band, projectkoor en Trijntje Oosterhuis!

In 2020 bestond muziekvereniging Crescendo 120 jaar. Hiermee is Crescendo een van de oudste verenigingen uit de omgeving. De vereniging staat bekend om haar mooie concerten in de regio. Om het feest van 120 jaar groots te vieren was het Jubileumconcert oorspronkelijk in 2020 gepland. Door corona heeft dit concert helaas twee jaar niet door kunnen gaan, maar nu zijn de omstandigheden beter en gaan we er een feest van maken!

Groots Promconcert

[wp-svg-icons icon=”home” wrap=”i”] Sporthal De Walvis, Groenland 37 in Krimpen aan de Lek

[wp-svg-icons icon=”pushpin” wrap=”i”] Zaterdag 26 November: Aanvang 20:00 uur (19:15 deuren open).

[wp-svg-icons icon=”user” wrap=”i”] SBO onderleiding van Michael Engelbrecht, samen met een voltallige band, projectkoor en Trijntje Oosterhuis!

[wp-svg-icons icon=”user” wrap=”i”] Afterparty met de band Cloud Illusions

[wp-svg-icons icon=”cart” wrap=”i”] Kaarten verkrijgbaar vanaf vrijdag 14 oktober via de onderstaande link. Prijs vanaf €25,- voor regulier 1e rang en €32,50 voor toprang.

Bestel uw kaarten hier (beschikbaar vanaf vrijdag 14 oktober):

 

 

Werkt bovenstaande button niet? Gebruik dan de onderstaande link:
https://shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/groots-promconcert-met-trijntje-cres