Drumfanfare Crescendo (DFF)

 

“We willen een bindende factor zijn voor jong en oud. Iedereen is welkom, klein, groot, jong en oud. Op straat willen we dat op diezelfde manier laten zien.”

 

Afbeelding: Carnaval Monheim am Rhein, Duitsland

Sinds het bestaan van Crescendo is Drumfanfare Crescendo al niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Krimpen aan de Lek. Jaarlijks verzorgen zij de begeleiding van vele sfeervolle momenten in de regio, zoals de Sinterklaasintocht, avondvierdaagsen, lampionenoptochten, Koningsdag en Carnavalsoptochten. Ook zetten zij zich in voor de kleinere optredens zoals verjaardagen of jubilea en verzorgen daarbij een geheel persoonlijk optreden. Daarnaast houdt het korps van uitdaging en is men sinds 2016 internationaal te vinden tijdens grootschalige carnavalsoptochten in Duitsland. “Het korps is breed inzetbaar. We pakken alles aan wat op ons pad komt. Dat kunnen we, door ons brede repertoire.”- Marc Brugghe, Tamboer-Maître van het korps. Naast dat de drumfanfare haar op straat presenteert, zijn zij ook te vinden bij de jaarlijkse Dodenherdenking en spelen zij ook graag zittende concerten.

Zeker niet gek is de manier waarop de drumfanfare haar repertoire afwisselt met tamboer- en blaasmarsen. Men probeert muzikaal een zo groot mogelijke doelgroep aan te spreken door marsen af te wisselen met lichte en herkenbare muziekstukken.

Naast de traditionele optredens schittert de drumfanfare ook tijdens taptoes, zowel in Krimpen aan de Lek als daarbuiten. Bijzonder is dat het orkest tijdens festivals regelmatig goed scoort met haar shows, ondanks dat de drumfanfare van origine geen showorkest is. De jaarlijkse Taptoe Krimpen is hetgeen waar de gehele drumfanfare zich jaar in en uit naar toewerkt. Sinds de 32e Taptoe in 2016 is de drumfanfare een samenwerking met voetbalvereniging Dilettant aangegaan om de Taptoe nog grootser aan te kunnen pakken. Een waar spektakel waar verschillende korpsen ieder jaar hun shows aan het publiek presenteert.

De drumfanfare bestaat uit slagwerk (tamboers, troms en melodisch slagwerk) en blaasinstrumenten. Ze repeteren iedere week op woensdagavond van 19:30 uur tot 21:30 uur in het Thialf-gebouw, onder leiding van Vincent Terlouw. Tambour-maître en instructeur is Marc Brugghe.

 “We pakken alles aan wat op ons pad komt. Dat kunnen we, door ons brede repertoire.”

De continue vernieuwing binnen de drumfanfare is te danken aan het jonge team achter het korps. Zij werken proactief richting muzikale en artistieke verbetering. Het team bestaat uit 6 leden die ook deelnemen aan het korps en vormen samen de commissie. Jaarlijks zorgen zij voor een succesvolle Taptoe Krimpen, optredens in zowel binnen- als buitenland en staan ze klaar voor iedereen binnen het korps.

“Zij werken proactief richting muzikale en artistieke verbetering.”

Afbeelding: Jaarlijks Taptoe Krimpen

Waar zit deze verbetering dan precies in? De Drumfanfare is sinds 2016 bezig met een meerjarenplan om haar uitstraling op straat te verbeteren. Dat is de opvolgende jaren vooral te merken is in het vernieuwen van het slagwerk. In 2017 heeft men daar de eerste stappen in genomen door de tamboers te voorzien van nieuwe snaredrums, mede mogelijk gemaakt door de muziekmarathon in 2016. De opvolgende jaren zal het complete slagwerk worden uitgebreid met een nieuwe quadtrom, grote trom en tenortrommen. De modernisering is mede noodzakelijk om betere prestaties neer te kunnen zetten tijdens concoursen zoals men in Schoonhoven aan deelneemt.
Verbetering betekent niet altijd financieel investeren. Een andere belangrijk richtpunt is het beter bekend maken van het korps. “We staan open om in vrijwel elke regio te komen optreden” aldus Marc Brugghe. De drumfanfare zoekt naar meer expansie en heeft dat onder andere gevonden in haar internationale optredens in Duitsland tijdens Carnaval, maar ook in randgemeenten zoals Rotterdam, Krimpen aan den IJssel en Capelle aan den IJssel. Sinds 2015 heeft de Drumfanfare een aangename groei gemaakt betreft optredens. Ze zijn een graag geziene gast bij optredens in IJsselmonde, Capelle aan den IJssel en natuurlijk Krimpen aan de Lek. Verder laat men zich met de jaarlijkse Taptoe op vele verschillende plekken zien. Taptoe Ter Aar is daarvan een van de meest gelopen taptoes buiten de deur.

Drumfanfare Crescendo kenmerkt zich als een hechte groep, open voor ieder die zich interesseert in het maken van muziek. Het maken van muziek staat natuurlijk voorop, echter plezier komt zeker op de gedeelde eerste plek. De goede sfeer in de groep is daarom niet weg te denken en brengt men tijdens een optreden graag aan u over.

Wilt u meer informatie over de drumfanfare? Mail met dff@crescendokrimpen.nl